Vánoční hvězda

 
       Mgr. Jiří Kalík, člen Republikové rady SU ČR




 
 
Vážení kolegové, vážené kolegyně,
 
před více než deseti lety jsem končil své Slovo soudce na září roku 2010, které se týkalo budoucnosti ekonomického zabezpečení soudců v době zmrazení našich platů tím, že doufám, že až někdy příště dostanu možnost napsat slovo soudce, ponese se spíše na vlně optimismu, odpočinku a dovolené.
 
Aktuálně se vyloženě nabízí téma plné sváteční vánoční pohody (pokud se dokážeme oprostit od konzumu, shonu a svého pracovního zaneprázdnění), pokusím se proto dostát svému slovu a nezatěžovat Vás nyní problémy našeho stavu, covidem, ani právem.
 
Jako rozený Liberečák beru za samozřejmé, že my z Liberce máme doslova za humny Německo. Minimálně zeměpisně je to pro nás stejně daleko jako do Turnova a mnohem blíž než do Prahy. Konec zeměpisné exkurze, přejdu k dějepisu, tak pozor. Možná si pamatujete, že nám nejbližší část Německa, která sousedí na severu s Lužickými horami, se jmenuje Horní Lužice. Je to historické území, které bývalo po dlouhá staletí součástí zemí Koruny české, než jsme o něj  definitivně přišli, když propadlo v roce 1635 jako nevyplacená zástava Sasku.  Možná i proto mám pocit, když přejedu současnou česko-polsko-německou hranici do blízké Žitavy, bývalého českého královského města, že se výrazně nemění ani krajina, ani architektura. 
 
A teď k té vánoční atmosféře. Asi 20 kilometrů severozápadně od Žitavy leží městečko  Herrnhut, nazývané tak výstižně česky Ochranov. Možná jste o něm již slyšeli, jen si teď nemůžete upamatovat, v jaké souvislosti. S hvězdou. S vánoční hvězdou, která se od 19. století  rozšířila nejdříve po Německu, poté i po Evropě, nyní je v jednodušší verzi  kopírována i obchodními řetězci, takže se vlastně stala nadnárodní vánoční hvězdou.  Ochranov má svým způsobem české kořeny, přesněji spíše moravské, neboť byl založen v roce 1772 převážně německy mluvícími evangelíky Jednoty bratrské z Čech a Moravy, kteří prchali před pronásledováním katolickou církví. A byli to právě oni, kteří jsou o půl století později autory ochranovské vánoční hvězdy, která tak vlastně  představuje počátek všech adventních hvězd. Již na začátku 19. století svítily tyto první papírové hvězdy v oknech místní internátní školy Jednoty bratrské, když jeden z tamních učitelů je původně vyrobil v hodinách matematiky jako učební pomůcku pro lepší porozumění geometrie. Naštěstí si hvězdy našly hezčí uplatnění.
 
Byť ani letos doba, s ohledem na rostoucí čísla nakažených koronavirem, příliš cestování  nepřeje, zajeďte se, třeba i jindy než letos, o adventním čase podívat k našim sousedům, a přesto tak trochu i domů do Horní Lužice, na neprávem opomíjené vánoční trhy v Budyšíně nebo Zhořelci. Po cestě do Budyšína se můžete zastavit pro vánoční hvězdu v Herrnhutu. Určitě si z nepřeberného množství zde vyráběných druhů vyberete. 
 
A protože slovo soudce píši na měsíc prosinec shodou okolností 17. listopadu, tak je u nás v Liberci až mrazivě symbolické, že velký portrét Václava Havla na liberecké radnici,   připomínající právě listopadové události roku 1989 i desetileté výročí jeho úmrtí, vystřídá o prvním adventu, tak jako již každoročně od roku 2016, právě ochranovská vánoční hvězda, hvězda exulantů z Království českého.
 
Přeji Vám krásné a klidné vánoční svátky 2021.


Copyright © SOUDCOVSKÁ UNIE ČR 2011