Únor


Mgr. Milan Homolka, člen Republikové rady SU ČR



 

Od prosincového zasedání Republikové rady, kdy se mi dostalo cti oslovit své kolegy prostřednictvím této rubriky, jsem přemýšlel nad tím, jak svoji úvahu pojmout a jakým vážným či aktuálním tématem se budu zabývat. V záplavě všech možných zpráv a informací ve všech možných i nemožných médiích jsem se nakonec rozhodl napsat pár slov o něčem úplně obyčejném a nevážném – o únoru.
Český název měsíce, jak je zřejmé z veřejně dostupných informací na internetu, jazykovědci odvozují od slova nořiti se, ve smyslu noření se ledových ker do vody. Význam slova únor se tedy vykládá tak, že jde o měsíc, v němž dochází k oblevě, lámou se ledy a noří se do vody. Ve většině jazyků se však název pro tento měsíc odvozuje od latinského slova Februarius, očistných svátků, které se konaly v polovině února.
Původně měsíc únor (stejně jako leden) v římském číslicovém kalendáři neexistoval, kdy zima byla považována za období bez měsíců. Do kalendáře byl zařazen až v 8. století př. n. l. V té době byl únor posledním, tedy 12. měsícem roku, proto se k němu přidávaly nebo ubíraly dny, které dorovnávaly nepřesnosti ve vztahu k tzv. tropickému roku. Odtud pak vznikl přestupný rok.
Únor je pro milovníky zimních sportů úžasným měsícem, kdy se mohou vyřádit na sjezdovce nebo v lyžařské stopě. Pro ty z nás, kteří mají raději teplo, je to zase měsíc naděje. Naděje, že zima již brzy skončí a konečně nadejdou teplejší jarní měsíce. Rozporuplnost konce zimy a náznaku přicházejícího jara se ostatně odráží i v různých pranostikách na tento měsíc. Asi nejznámější pranostikou na únor je sice klasické „únor bílý pole sílí“, ale další pranostiky pak v různých obměnách zachycují konec zimy a nesměle se přihlašující příchod jara, například „na svatého Valentýna zamrzne i kolo od mlýna“, „Svatý Matěj ledy láme, nemá-li jich, nadělá je“ či „únorová voda pro pole škoda“. Z jiných lze dovodit, že není-li v únoru zima, jak má být, můžeme se na ni těšit v březnu: „jestli únor honí mraky, staví březen sněhuláky“ nebo “jestli únor vodu pustí, tak ji březen na led zhustí“.
Kalendářní zajímavostí je, že měsíc únor (nejde-li o přestupný rok) začíná vždy stejným dnem v týdnu jako březen, listopad a předchozí červen. Únor je také jediné období, kdy je možné nemít celý měsíc úplněk. Jinak je měsíc únor měsícem, kdy se dny viditelně prodlužují a příroda obnovuje své síly. Je to měsíc, který je spojován s Hromnicemi, Valentýnem a závěrem Masopustu…
Tak všem přeji krásný a pohodový únor 2023.
Milan Homolka


Copyright © SOUDCOVSKÁ UNIE ČR 2011