Anotace na časopis SOUDCE 11/2010

Od 19. 11. 2010 bude distribuováno číslo 11/2010 časopisu Soudce.

Obsah:

Listopadové číslo časopisu Soudce budou mít na stole delegáti jubilejního 20. sněmu Soudcovské unie, který se koná poslední víkend tohoto měsíce v Seči u Chrudimi.

Výkonná manažerka Soudcovské unie E. Mrzenová v informační rubrice Jak žije Unie přibližuje poslední týdny před výročním shromážděním a přináší přehled o dění v soudcovské organizaci. Toto období je na události týkající se soudcovského stavu nadmíru bohaté.

Bludné kruhy politické a doktrinální diskuse o české justici nazval Z. Kühn fi lozofi cké zamyšlení nad některými aktuálními problémy soudnictví v naší společnosti. Uvádí je slovy: „Největším paradoxem politické i doktrinální diskuse o české justici a její správě je to, do jaké míry se v nekonečném a bludném koloběhu opakují myšlenky, nápady a často též omyly posledních sta let. V 90. letech se opětovně rozproudila diskuse o soudnictví a jeho správě. Pokud si však čtenář otevře zažloutlé stránky prvorepublikových časopisů, bude až šokován, nakolik jsou naše dnešní problémy obdobné těm, které řešily generace československých soudců ve 20. a 30. letech minulého století.“

Nadčasové téma střídá téma veskrze časové, a přesto úzce souvisící. J. Horák a D. Schinzel z brněnského městského soudu přispěli článkem Platy soudců – minulost, současnost a budoucnost. I zde si vypůjčíme několik úvodních vět pro ilustraci: „Rádi bychom se na tomto místě zabývali jinými otázkami než platy soudců, ale poslední vývoj situace v této oblasti nás donutil k opaku. Jsme si vědomi toho, že téma platů soudců je tématem, ohledně kterého se toho, zejména v nedávné době, napsalo a řeklo mnoho. Přesto jsme se rozhodli k napsání tohoto článku, jehož cílem je pojednat o této problematice v celé její komplexnosti a ze všech možných úhlů pohledu, a to včetně našeho náhledu na některé dílčí otázky.“ Dále nechť čtenář listuje časopisem …

Glosu k vybrané judikatuře k insolventnímu zákonu připravili asistent soudce J. Šauer a právnička exekutorského úřadu U. Vynnyk.

Výzvu k zahájení celojustiční debaty, nazvanou Jak dál se vzděláváním soudců, předkládá ředitelka Justiční akademie D. Kovářová. A nabízí k tomu konkrétní modely, jež označuje jako „systém příležitosti“, „systém kreditů“ a „systém komplexnosti“.

O podpoře sesterské bulharské stavovské organizace soudců slovem i obrazem vypovídá stručné zpravodajství I. Hrdličkové Cíle společného projektu se postupně naplňují.

Kontaktní rubriku čtenářských ohlasů věnujeme tentokrát problematice emeritního soudce. Přečtete si mimo jiné o dosavadních výsledcích ankety, kterou připravila Š. Hájková pro příslušníky soudcovského stavu. V grafické podobě anketu zmapovala A. Malátová.

I. Pospíšil se svými spolupracovníky z analytického odboru Ústavního soudu a J. M. Passer z Nejvyššího správního soudu představují opět širokou nabídku judikatury.



Copyright © SOUDCOVSKÁ UNIE ČR 2011