Anotace na časopis Soudce č. 1/2010

Od 25. 1. 2010 bude distribuováno první letošní číslo časopisu Soudce.

Obsah:

Jak žije Unie (E. Mrzenová) – pravidelné zpravodajství o aktivitách Soudcovské unie v době mezi dvěma uzávěrkami. Přináší množství informací o pracovních jednáních, jichž se členové Unie v uplynulém období zúčastnili, shrnuje mediální aktivity SU ČR (v té souvislosti se obsáhle dotýká postupu Soudcovské unie v „kauze Plzeň“ a ve vztahu ke snahám o zmrazování platů) a představuje aktuální činnost Unie ve styku se zahraničními a nadnárodními partnery.

Soudcovská unie ČR včera, dnes a zítra (T. Lichovník, T. Mottl, Š. Hájková) – komentované stěžejní závěry 19. výročního shromáždění Soudcovské unie. Prezident organizace T. Lichovník odpovídá na otázku „U čeho jsme byli“. Připomíná prestiž Soudcovské unie ve vztahu k orgánům legislativy a exekutivy, úsilí o vytvoření nového modelu správy soudnictví, nejrůznější formy mezinárodní spolupráce, společný postup s ostatními právnickými profesemi a významné posuny v mediálním působení Unie. Viceprezidentka Š. Hájková analyzuje, proč bychom si neměli nechat zničit časopis Soudce, a první viceprezident T. Mottl se zamýšlí nad významem unijního shromáždění i nad étosem práce v Soudcovské unii. T. Lichovník přidává také objasnění činnosti unijní kanceláře. Téma pak shrnuje Š. Hájková v pasáži nazvané lakonicky „Proč?“

Ještě jednou: Proč? – ptá se ve svém ohlédnutí za shromážděním J. Gottwald. Zabývá se zejména třemi okruhy otázek: proč být členem Unie, proč nové stanovy a proč vyšší příspěvky. Odpovědi hledá jak v argumentaci ekonomické, tak i ve sféře etické a v souvislostech s tím také v nutnosti kvalifi kované obhajoby zájmů soudcovského stavu.

Sněmovní „události, komentáře“ – věnuje Š. Hájková problematice emeritního soudce jako jednoho z aktuálně profi lových projektů Soudcovské unie. Podrobně vysvětluje prvky prosazovaného projektu a poukazuje na nejdůležitější úkoly, k jejichž vyřešení by měl přispět. Do diskuse o tomto projektu se přidává i H. Tichá s článkem Emeritní fenomén aneb Sedm statečných v Chomutově.

Jedním z nejvýznamnějších českých představitelů nauky trestního práva je D. Císařová. Její článek se jmenuje Krátké zamyšlení nad teorií a praxí zákona č. 40/2009 Sb.

Praktický účetní pohled na zajímavý právní institut přináší J. Volf ve stati Cestovní náhrady.

Pro pravidelnou rubriku Judikatura a kazuistika vybral J. M. Passer aktuální kárná řízení před kárným senátem Nejvyššího správního soudu.

Novoroční svodku ve formě vtipů o právnících, zejména soudcích, připravila K. Adamová s A. Lojkem. Stručné obrazové zpravodajství J. Muránského připomíná tradiční reprezentační ples Městského soudu v Praze.

Součástí čísla je též Rejstřík časopisu Soudce 2009, který sestavila redakce.



Copyright © SOUDCOVSKÁ UNIE ČR 2011